Styropian

■ Co warto wiedzieć o styropianie
Styropian jest materiałem izolacyjnym stosowanym w budownictwie od kilkudziesięciu lat. Surowcem do jego produkcji jest otrzymany w wyniku odpowiednich procesów chemicznych polistyren spienialny w postaci drobnych perełek (owipianu). Podczas dalszego przetwarzania w temperaturze około 90″C perełki miękną, a zawarty w nich gaz pentan powoduje wstępne spienienie. Następnie owipian sezonuje się w przewietrzanych zbiornikach. Perełki owipianu są powtórnie spieniane w obecności nasyconej pary wodnej i formowane w elementy: płyty, bloki lub kształtki.
Gotowe elementy powinny być sezonowane, ze względu na wydzielanie się resztek styrenu i pentanu pochodzących z produkcji styropianu. Wydzielanie się obu składników ustaje po dostatecznie długim czasie leżakowania wyrobów (do 3 miesięcy). Należy więc zwracać szczególną uwagę na to, czy kupowane elementy były sezonowane. Sezonowanie kształtek styropianowych ma również duże znaczenie ze względu na kurczenie się materiału w pierwszym okresie po wyprodukowaniu.
Skurcz ustaje po 15 dniach i dopiero wtedy kształtki uzyskują swoje ostateczne wymiary podawane przez producenta.
Zamontowanie w ścianie niesezonowanych kształtek powoduje, że elementy te, kurcząc się wytworzą szpary, które trzeba wypełniać na przykład pianką poliuretanową.
Wiele właściwości fizycznych styropianu zależy od jego gęstości pozornej. Do produkcji kształtek stosowany jest twardy styropian gęstości 25-30 kg/m3, która zapewnia optymalne wykorzystanie zalet tego materiału.
Styropian, z którego wykonuje się kształtki, jest:
♦ bezpieczny dla środowiska i mieszkańców- styropian jako tworzywo sztuczne wykazuje najniższe mierzalne stężeniepierwiastków radioaktywnych w porównaniu z innymi materiałami budowlanymi;
♦ trwały – nie ulega rozkładowi w normalnym środowisku (czyli nie „znika”), nie zachodzą zmiany jego cech do temperatury 120 °C – do wykonania izolacji przeciwwilgociowych można zatem stosować lepik asfaltowy na gorąco;
♦ ciepłochronny – współczynnik przewodzenia ciepła X tego rodzaju styropianu wynosi 0,034-0,035 W/(m-K), dzięki czemu uzyskujemy bardzo wysoką izolacyjność cieplną ściany;
♦ chemicznie neutralny – jest przecież stosowany także do przechowywania żywności;
♦ nienasiąkliwy – nie wykazuje podciągania kapilarnego, które powoduje spadek właściwości izolacyjnych materiału;
♦ odporny na działanie bakterii glebowych i mikroorganizmów – nie ma dla nich żadnych wartości odżywczych;
♦ samogasnący – styropian jest palny, ale sam nie podtrzymuje ognia, ulegając samogaśnięciu; maksymalna długość spalonego odcinka styropianu bez obecności źródła ognia nie przekracza 50 mm (dopuszczalna długość wynosi 125 mm);
Styropian, z którego wykonuje się kształtki, nie jest odporny na działanie:
♦ rozpuszczalników organicznych (np. acetonu, octanu, etylu, rozcieńczalników farb, tri, terpentyny, trójchlorku wapnia), węglowodorów nasyconych (np. alkoholi), benzyny, nafty i produktów ropopochodnych (smoły, lepiku asfaltowego na zimno); w kontakcie z tymi związkami struktura komórkowa styropianu może ulec uszkodzeniu lub rozpuszczeniu, stąd też rozpowszechnia się niewłaściwe opinie, że styropian znika;
♦ promieni ultrafioletowych – pod wpływem tego promieniowania zewnętrzna warstwa styropianu żółknie; jest to bardzo cienka warstwa, pod którą znajduje się materiał o niezniszczonej strukturze.